Dagboek van René van Basten

Woensdag 25 juli 1984

Brief gestuurd naar Radio Totaal, Postbus 1, 6663 ZG in Lent

Maandag 30 juli 1984

Gebeld door Michelle. Of ik de volgende dag naar de Antiloopstraat kon komen.

Dinsdag 31 juli 1984

Op naar de Antiloopstraat. Aldaar zaten Paul Stevens, Ruud Linders en twee andere figuren. Veel later blijkt dat één van die figuren Bert Engelen was. We werden ontvangen door Michelle en Erik van Vliet. Ik wist weinig van de piraten, de anderen praatten over Keizerstad en Delta.

Donderdag 2 augustus 1984

Om 12.15 uur bij Erik om samen met hem en Michelle naar de studio op de Nieuwe Nonnendaalseweg te gaan. Ik op de brommer, zij op de fiets. Daar aangekomen deed Tedje de Vries open. Erik zei dat ik voortaan René van Basten zou heten. Na het nieuws van 13.00 uur legde Erik uit hoe alles werkte. Om 13.10 uur mocht ik het overnemen. De eerste plaat was “Against All Odds” van Phil Collins. De uitzending duurde tot 14.30 uur, toen nam Paul Stevens het van mij over.
In de studio staan twee pick-ups, één cassettedeck, twee tuners (één om jezelf te horen en één voor het nieuws) en een mengpaneel.
Mijn volgende uitzendingen waren op maandag 6, dinsdag 7, donderdag 9 en vrijdag 10 augustus. Al deze uitzendingen waren non-stop (zonder presentatie). Erik zei dat ik vanaf maandag 13 augustus in blokjes van drie mocht presenteren.
Ook was inmiddels bekend dat er op zaterdag 11 augustus een soort van feest zou zijn omdat Totaal 1 jaar bestond. Er werd gezegd dat je introducees mocht meenemen, dus ik vroeg Sandra of ze meewilde.

Zaterdag 11 augustus 1984

Op zaterdag met Sandra in de Renault 5 naar de Nonnendaalseweg. Daar aangekomen waren er al flink wat mensen. Alleen Rob van Leeuwen had ook een introducee (zijn vriendin Anita) meegenomen. Toen ontmoette ik voor het eerst de volgende personen: Rob van de Heuvel, Iris van der Zee, Rob van Leeuwen, Johan de Groot, Martin de Jongh, Tim van der Stee, Paul van Munster, Mark Stevens en Frank Verbeek. Ook die avond zei Erik dat ik vanaf maandag mocht presenteren.

Maandag 13 augustus 1984

Om 13.30 uur begon mijn programma, maar Erik was er niet. Dus ik nam het risico niet en non-stopte gewoon. De uitzending duurde tot 15.00 uur. Rond 14.30 uur kwam Erik langs. Vlak voor hij wegging zei ik “Ik mocht toch presenteren?”. “Ja hoor.” “Maar hoe moet dat precies?” “Nou, de schuif tot 8 en dan gewoon praten. Ja?” “Oké.”
Erik ging weg. Intussen was Martin de Jongh al gearriveerd. Ik dus na de reclames van 14.45 uur “Goedemiddag luisteraars. U luistert naar Radio Totaal, mijn naam is (naamjingle), aangenaam.” Toen begon André van Duin te zingen. Ik zette de koptelefoon van mijn bezwete kop en keek om naar Martin. “Het valt niet mee, hè?” zei hij. De rest van de uitzending heb ik niet gepraat.

Dinsdag 14 augustus 1984

Om 13.30 uur begon mijn eerste echte gepresenteerde uitzending. Vóór mij was Rob van Leeuwen en na mij Frank Verbeek. De eerste plaat waarin ik praatte was “Ghostbusters” van Ray Parker junior. In deze afkondiging mijn eerste grap, “Ik ben benieuwd wanneer de TROS met een prijsvraag komt over de bekende Amerikanen in de clip van Ray Parker jr.” Daarna startte ik “België” van het Goede Doel in. Weliswaar met een piep er tussen. Een beetje een fout was dat ik in de uitzending zei dat het in de studio regende, maar ik bedoelde natuurlijk buiten…. Na afloop was ik redelijk tevreden.

Dinsdag 21 augustus kon ik niet draaien. Ik moest toen bij het Beroepskeuze Instituut een beroepskeuzetest doen. En terwijl ik op de Groesbeekseweg die test deed werd Totaal gepakt. Om ongeveer 10.45 uur was er een inval van de RCD op de Nieuwe Nonnendaalseweg. Iris werd gepakt. Verder was ik er niet bij, dus ik weet er weinig van. ’s Avonds was Totaal weer in de lucht.
Donderdag 23 augustus om 13.30 draaide ik weer. Vrijdag zou ik ook draaien, maar toen ging ik naar de (Red.: training v.d.) Grand Prix van Nederland op Zandvoort.

Dinsdag 28 augustus 1984

Delta en Keizerstad werden gepakt, vandaar dat Totaal uit voorzorg uit de lucht ging. Maar City ging door. Dus ik met Ronald de Graaf en Frank Verbeek naar City bellen en daar onze jingle draaien “Totaal wenst u een heel goeie dag”. Later hoorde ik dat de City DJ mij wel kon schieten.
’s Avonds om 18 uur was Totaal weer in de lucht. Om ongeveer 19.00 uur kwam ik ook even langs.
Het was druk en het was ook druk aan de telefoon (die was er intussen ook)….

Verder ben ik niet gekomen….