Geschiedenis

Lees mee in dit spannende jongensboek hoe het radiostation is ontstaan en wat er allemaal is gebeurd. Dankzij het prima geheugen van Erik van Vliet kunnen wij je nog veel details van onze geschiedenis geven. En heb je suggesties, wetenswaardigheden of vragen? Je kunt ons bereiken via de Contact-knop in het menu van deze site.

1981-1982

In 1981-1982 leerden Erik van Vliet, Tedje de Vries en Mark Stevens elkaar kennen. Allemaal hadden zij een eigen FM zendertje thuis, puur bedoeld om vooral ’s nachts verre verbindingen te maken. Langs deze weg ontmoette men ook de zenderbouwer Mark Versteegh. Via de voetbalhobby van Erik van Vliet kwamen hier ook nog Peter van Alphen, Rolf van Amstel, Tim van der Stee en Bart van Thiel bij.

1983

In de zomer van 1983 zijn Erik, Peter, Tedje, Rolf, Bart al fietsend door België getrokken waar zij diverse radiostations hebben bezocht.
In Antwerpen bezochten ze o.a. Radio Annick, Radio Expres (in een winkelpassage in Antwerpen) en Radio Antigoon. In de buurt van Brussel zagen ze Magic Seven Music en Maeva, twee stations, ieder met een zeer groot bereik en hoge populariteit. Tijdens deze fietstocht is de kunst een beetje van afgekeken want in België liep men toch wel voor op Nederland (commerciële radio was hier min of meer toegestaan).

Na een eerste proefmarathon uitzending bij Peter thuis in de garage in de herfst van 1983, begonnen Erik en Peter onder de naam Radio Totaal met het verzorgen van dagelijkse uitzendingen tussen 17.00 en 19.00 uur.

Na de eerste in beslagname (in het ouderlijk huis van Erik van Vliet op zolder) besloten zij om vanaf dat moment niet meer hun zakgeld op te offeren voor de apparatuur maar adverteerders te gaan zoeken om e.e.a. te kunnen financieren. Uitgangspunt hierbij was dat Totaal zaterdag’s en zondagochtend tot 14.00 uur (i.v.m. de zendtijden van Keizerstad) zou gaan uitzenden. De acquisitie werd met name door Mark Versteegh gedaan. De eerste adverteerder was Anjo’s snackbar, waarbij de spot was ingesproken door Tedje de Vries.

artikel gelderlander radio totaal zwijgt

Alle programma’s werden op band (bij Erik van Vliet thuis op zolder) opgenomen en uitgezonden vanuit een flat in de Zwanenveld (12 hoog) bij een vrij apart gezin (een soort Tokkies). De man des huizes had een zware 27MC-zender, met roepnaam de Hulk. Dit ging slechts enkele weken goed, waarna de toevlucht genomen werd tot twee andere ruimtes in hetzelfde flatgebouw. Overigens zou deze locatie later de zendlocatie worden van Delta Radio.

De serviceruimte boven de liftschacht diende eerst als plek voor zowel de zender als de bandrecorder en radiootje (om het nieuws door te pluggen). Later werd een servicekast (die op elke verdieping aanwezig was) op de achtste verdieping gebruikt om de bandrecorder en de radio te bedienen. De geluidskabel naar de zender boven in de serviceruimte van de lift liep via één van de elektriciteitsbuizen, die door de gehele flat van boven tot beneden liepen.

bandrecorder met zender zwanenveld

Aan de eerste uitzendingen werkten alle eerder genoemde heren mee: Erik van Vliet, Peter van Alphen, Tedje de Vries, Mark Stevens, Mark Verteegh, Rolf van Amstel, Tim van der Stee en Bart van Thiel.
De zus van Rolf (Monique) en haar vriendin (Mirjam) spraken jingles in. Vooral Mirjam was vaak te horen in commercials, want door haar opleiding logopedie had zij een goede technische en heldere uitspraak. Memorabel zijn de spots van Ria en Hans van Staveren, Jan Thoonen Rijwielen, Sportschool Novio Magum en BMW dealer Nieuwenhuizen. In die fase is toen ook Dick de Koning (via de broer van Erik van Vliet) bij Totaal gekomen. Hij draaide daarvoor bij Radio City.

De radiofrequentie was in deze periode 100MHz.

Het postbusnummer dat Erik van Vliet reeds in zijn DX tijd had gebruikte, bleek goed van pas te komen. Het was immers een gemakkelijk te onthouden adres: Postbus 1, 6663 ZG in Lent.

In oktober/november 1983 kwam de studioruimte in de Heidebloemstraat vrij. De mensen van Totaal besloten om deze fraaie kelder te huren; vooral de ouders van Erik van Vliet waren hier blij mee. In deze ruimte nam voorheen Delta Radio de banden op voor haar uitzendingen.

eerste sticker van radio totaal

1984

In januari 1984 kwamen Michelle , Paul van Munster, Willem de Ridder, Iris van der Zee en Rene Evers bij Totaal.

Later dat jaar volgden Rob van den Heuvel, Harry Nieuwland, Rob van Leeuwen en Peter Siero.
Zenderbouwer en DJ Mark Verteegh verliet Totaal, na een ruzie met Erik van Vliet over de programmering van zijn uren, als één van de mensen van het eerste uur. Peter Siero kreeg zijn uren.

Hiermee ontstond uiteraard wel een “technisch” probleem, echter Mark Stevens bleek een prima en gedegen alternatief. Zijn low-budget zenders op houten plankjes hebben een unieke reputatie in het Nijmeegse opgebouwd.

een zender zonder filter

De uitzendingen kwamen geheel van tape, doordeweeks ’s avonds tussen 19.00 en 24.00 uur en in het weekend tussen 07.00 uur en 24.00 uur; Eerst vanaf de Zwanenveld en daarna de Weezenhof.

In april/mei 1984 begon Totaal met live uitzendingen vanaf de negende etage in de Weezenhof, twee verdiepingen onder de flat van Hans Tournee. De zender was geplaatst in de liftruimte op het dak van de flat er naast.

De geluidskabel liep via het balkon van Tournee omhoog door de regenpijp naar het dak, vervolgens over het dak naar de andere zijde van de flat, hier weer naar beneden om uiteindelijk op het balkon van 9 hoog weer uit te komen en daar de slaapkamer naar binnen die was ingericht als studioruimte. De kabel bestond uit twee stukken die slecht aan elkaar getwist waren, waardoor als men er aan een kant aan trok, de kabel verbroken werd en een deel in de regenpijp naar beneden viel. Dan was niet meer te achterhalen waar de kabel vandaan kwam of naartoe ging. Van dit vernuftige systeem hebben we dankbaar gebruik gemaakt.

Memorabel was de inval van de politie ’s avonds om ca. 20.00 uur, waarbij nota bene bij de studioflat werd aangebeld. Bleek weggetrokken deed Van Vliet de deur open. Hij was net samen met Tedje de Vries bezig om de live-studio op te bouwen in een slaapkamer van deze studioflat. Verbouwereerd hoorde hij een verzoek van de politieagenten aan. Ze vroegen of ze even van het balkon van deze flat gebruik mochten maken om zo op het dak van de naastgelegen flat te kunnen klimmen.

Men sloeg hierbij geen acht op de geheel lege woonkamer (er stond alleen een TV op 2 kratten) en stapte via een zijraam het balkon op. Ondertussen alarmeerde van Vliet direct Tedje de Vries. De politie ging er blijkbaar vanuit dat de uitzendingen vanaf de flat van Hans Tournee op de elfde etage kwamen. De agenten kwamen vervolgens weer terug via het balkon en bedankten van Vliet vriendelijk voor de medewerking. Daarna zijn ze bij Hans Tournee binnengevallen, maar konden daar uiteraard niets vinden. Wel vroegen ze hem waarom de geluidskabel door zijn flat liep. De broer van Tournee (licht-DJ van Delta) riep nog (bijna te hard) “heu, maar goed dat ze niet we….”, en verder kwam hij gelukkig niet.

Later tijdens 1 van de rechtszaken bleek de politie een zeer uitgebreide tekening te hebben gemaakt van deze situatie en vroeg de officier van Justitie opnieuw hoe e.e.a. zat. Hans Tournee antwoordde : “Sorry edelachtbare, ik heb al zoveel invallen meegemaakt, ik kan niet alles onthouden hoor”.

Radio Totaal werd steeds populairder, mede wellicht doordat we opnames vanuit discotheek Club Blouch uitzonden. Club Blouch (vlakbij Plein 44) was in die tijd ook een uitgaansgelegenheid waar een deel van de DJ’s naar toe ging, al was het alleen maar vanwege de gratis consumptiebonnen: in ruil voor de radioreclame kregen we 75 consumptiebonnen per week.

DJ Raymond van Zeeland, zeer populair ’s avonds, ontvreemde een deel van de apparatuur van zowel Totaal als van Delta en vertrok spoorslags naar huis (in De Meern bij Utrecht). Dit leverde een nachtelijke rit op voor Erik van Vliet en Tedje de Vries naar De Meern, samen met Rick van der Meer en Hans Tournee (toen beiden van Delta). De volgende ochtend was een deel van de spullen terecht!

In juni 1984 volgt de frequentieswitch van 100MHz naar 97,7MHz met als slogan “Feels like heaven on nine seven seven”, afgeleid van het nummer van de band Fiction Factory.

Vanaf 2 juli 1984 zullen de live-uitzendingen gaan komen vanaf de Nieuwe Nonnendaalseweg. Totaal kreeg namelijk de kans om daar de voormalige sportschool te huren van één van de adverteerders, Sportschool Novium Magum. Een unieke ruimte, met bar en de mogelijkheid voor een antennemast. Dit gaf tevens de gelegenheid om ook overdag live te gaan draaien.

In die periode zijn een aantal extra mensen aangenomen om de live uitzendingen mogelijk te maken. De selectie vond bij Erik van Vliet (bij zijn ouders) thuis plaats en leverde uiteindelijk o.a. de volgende namen op : Paul Stevens, René van Basten, Johan de Groot, Martin de Jongh, Frank Verbeek en Ruud Linders. Deze laatste aanwinst groeide uit tot het manusje van alles bij Totaal.

Rob van Leeuwen zorgde voor een jinglepakket, gemaakt door o.a. zangers Pim Roos, Jody Pijper, Bil van Dijk en muzikant Clous van Mechelen o.l.v. (?) Eddie Keur en Hendrik van Nellestijn van Simrek Rhenen. Voor het jinglepakket moesten we veel geld betalen en het resultaat viel ons flink tegen. Kennelijk hadden we nog te weinig betaald.

Peter van Alphen werd “weggekocht?” door Delta en de Gendtse invasie vond plaats met Frederik van Dijk, Erwin de Graaf en Johan van Gent. Ook kwamen er mensen van een zender uit Hatert naar Totaal, waaronder Marcel Vermeer en zijn broer.

Totaal groeide in alle opzichten, een eigen gedrukte top 40, genaamd Gelderlands Flitsende Veertig (René van Basten regelde dit allemaal), Drive in show, interviews met artiesten (René van Basten & Rob v/d heuvel), groei van adverteerders en luisteraars. De programmering, met name ’s avonds, was zeer bijzonder. Zo was er “de Betonmolen”, het hardrockprogramma van Rob van den Heuvel, het programma van Erwin de Graaff met gospelmuziek, de 2 uren met opnamen in Club Blouch en de opnamen van Johan Vermeer.

Het waren eigenlijk de hoogtijdagen van Totaal en van de Nijmeegse radiopiraterij in het algemeen met Delta, Keizerstad, City, Enterprise, Amerika, etc. Helaas vertrok non-stopper en bovenal manusje-van-alles Ruud Linders naar Enterprise.

Memorabel was de inval (met veel agenten) waarbij onze sportschooleigenaar en zijn zoon verzet boden bij de inval i.v.m. het mogelijk beschadigen door de politie van een dak van een schuur, waar hun kostbare draaiorgel in stond. Ook werden alle, door René van Basten tentoongestelde foto’s van eerdere invallen meegenomen door de politie. Later die dag heeft Andre Bax nog geholpen om een voor ons doen hoge mast overeind te krijgen. Dit deed hij zo’n beetje in zijn eentje.

Een andere opmerkelijkheid was de inval waarbij Frank Verbeek zich verscholen hield in de mobiele schaftkeet waarin we onze platencollectie hadden opgeslagen en die buiten onder een afdak stond, terwijl Iris van der Zee opgepakt werd (ze viel toevallig in voor een ander DJ). Pas nadat de politie weg was kwam Frank naar buiten. Hierna was de locatie Nieuwe Nonnendaalseweg geen optie meer, Totaal moest uitwijken naar een andere locatie.

Doordat Erik van Vliet in militaire dienst zat (vanaf oktober 1984) werd het voor hem lastig om een aantal zaken te blijven regelen. Tedje de Vries , Mark Stevens en overigen zaten veelal op school en dat was, achteraf gezien, eigenlijk het grootste probleem m.b.t. de continuïteit van Totaal.
Zowel Paul Stevens als René van Basten hebben hierdoor ook problemen gekregen met hun studies, er werd een zwaar beroep op hen gedaan. Er waren helaas geen of onvoldoende fulltimers (organisatorisch) beschikbaar om overdag zaken te regelen.

Half december volgt de noodgedwongen verhuizing naar een hoge flat in de Meijhorst. bij een Chinese meneer thuis. De live-studio stond in één van de slaapkamers en de zender bij studenten elders in de flat. Mensen van Keizerstad (o.l.v. Mark Versteegh) meenden toen de geluidskabel welke vanaf de studio naar de andere kant van de flat liep (over het dak) te moeten doorknippen. Men riep later dat het voor de lol was of vanwege storingen. Gelukkig hadden we nog foto’s van invallen waar mensen van Keizerstad op stonden. Deze werden herkend door de studenten.

Erik Van Vliet is toen met Rob van Leeuwen naar Keizerstad geweest om aan te geven dat dit niet de weg mocht zijn en dat als zij meenden op deze wijze met hun collega’s om te moeten gaan, Totaal dezelfde methodes zou gaan hanteren. Of de baas van Keizerstad (Ignas) onder de indruk was, is onduidelijk, maar daarna zijn er in ieder geval geen problemen meer geweest.

advertentie simrek

1985

In januari 1985 deed zich een mogelijkheid voor om in Lindenholt, de Zellersacker, een appartement/studio te huren (900 Gulden per maand), via adverteerder discotheek Mystique. Eind 1984 was al besloten, onder impuls van Rob van Leeuwen en Erik van Vliet, dat er vanaf 1 januari overdag alleen nog non-stop gedraaid zou worden. Dit i.v.m. de helaas geringe kwaliteit van de beschikbare dj’s voor overdag.

Vervolgens is door Tedje de Vries en Erik van Vliet een systeem opgezet om te zorgen dat alle aanwezige platen ook daadwerkelijk gedraaid werden en zodoende dus dagelijks veel variëteit in de muziek was. Dit ging middels een sticker-/nummersysteem.

Op woensdag 1 mei 1985 heeft Totaal in februari 1985 de zwaarste inval gehad. Naast alle apparatuur werden alle singles (ca 2.000) en ongeveer 500 LP’s. in beslag genomen. Hierbij zaten ook de singles die Totaal net van Rob van Leeuwen had gekocht. Het was niet zozeer financieel een probleem om weer e.e.a aan te schaffen, maar meer praktisch. Krijg maar eens binnen afzienbare tijd een hele nieuwe platencollectie bij elkaar….
In deze periode zijn weer een aantal nieuwe mensen aangetrokken waaronder Ron Visser, Ronald Smits, en Peter de Graaf.

De zenders en limiters werden, net zoals door Delta, gekocht bij Simrek, het bedrijf van Hendrik van Nellenstijn. Soms maakte Mark Stevens een aantal (low-budget) zenders als reserve. De antennes werden gemaakt door Erik van Vliet en Mark Stevens, met als leverancier Pierre van den Broek op de Dennenstraat. Het bankstel en de TV kwamen van Habbekrats (toen nog in de Molenpoortpassage).

Inmiddels was ook via Jos van Bemmel zijn vroegere maatje van Atlantis, Paul Leeuwenstijn benaderd om te komen draaien in het weekend. Ook heeft Harrie van de Water (ex-Delta en -Keizerstad) een blauwe maandag nog bij Totaal gedraaid (waar niet?).

Memorabel is ook de bijna-ramp met een antennemast die vanaf het dak van de Zellersacker naar beneden kantelde en gelukkig niet bij een lager appartement naar binnen ging! De tuidraden voorkwamen dit.
Vanaf 25 maart werden de diskjockeys betaald voor de uren dat ze programma’s maakten. Het was ƒ 2,50 (Gulden) per uur. Johan de Groot was hier principieel op tegen, samen met andere kleinere redenen was dit de druppel…, waarna hij opstapte.

Op 6 april 1985 kwam het eerste gedrukte exemplaar van de Flitsende Veertig uit. René van Basten tikte met de typemachine thuis alle tekst en bij drukkerij Luxor aan de St. Annastraat werd het gekopieerd. Paul Stevens en René van Basten brachten de exemplaren elke donderdag naar de winkels van enkele adverteerders en platenwinkels in Nijmegen en Arnhem. Op de achterkant van het gedrukte exemplaar stond het Totaal Bulletin, een kijkje achter de schermen van de radiozender.
Ook de Discotheken Top 15 en later de Hitkeuken 20 kregen een plekje op het gedrukte exemplaar. En de laatste paar weken zelfs een prijsvraag: “Voorspel de top 5 van de Flitsende van volgende week”.

Eind mei of begin juni 1985 was er een geheime vergadering bij Erik van Vliet thuis. Aanwezig waren Erik, Michelle, Tedje de Vries, Rob van Leeuwen en René van Basten (wie nog meer?). Het is op dat moment al bekend dat Delta vanwege perikelen met de Belastingdienst zou stoppen en dat Keizerstad dat ook overwoog. De Belastingdienst ging medewerkers van de radiostations aanpakken door aangiftes te sturen. Bij deze vergadering werd besproken dat de dreiging ook voor Radio Totaal reëel was en wat we konden doen. Rob van Leeuwen opperde om een nieuw radiostation te beginnen dat niet live uitzond, maar op band. Dit werd verder uitgewerkt. De naam van de nieuwe zender zou Radio Mystique worden en zou gaan uitzenden op 103 MHz. De oude opnamestudio aan de Heidebloemstaat werd weer in ere hersteld en er werden naast de bandrecorders ook een ruimte in de binnenstad van Nijmegen geregeld in Tweede Walstraat bij adverteerder Discotheek Mystique, waar de zender en antenne zouden komen te staan.

De bedoeling was dat dit uiterst geheim zou zijn. René van Basten zou de stickers regelen bij Drukkerij Nijmegen(?), want hem zouden ze daar niet kennen. Er was daar een link naar iemand van Delta. Ergens lekte dit toch uit, de collega-zenders wisten van onze plannen.

Op zondag 30 juni zou de laatste uitzending zijn van Radio Totaal. Het zou een verrassing voor de luisteraars zijn, er zou geen aankondiging worden gedaan, geen promo of jingle. Tot er de donderdag (?) ervoor een inval was door RCD en politie en alles weer in beslag genomen werd. Toen we weer in de lucht waren klonk er wel een promo met de muziek van ELO, “It’s over” en de mededeling dat we de zondag erna zouden stoppen.

Op zondag 30 juni was dus de laatste uitzending van Radio Totaal. Een chaotisch programma gepresenteerd door René van Basten. Hierin konden de diskjockeys nog één keer hun zegje doen en een favoriete plaat draaien. We nodigden ook luisteraars uit om naar de studio te komen en dat was achteraf misschien niet zo handig, want het appartement was niet zo groot. Het programma zou een uur zijn, maar dat liep uit, het zal rond kwart over één zijn geweest dat de  zender werd uitgezet…

Het einde van Totaal

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.